Casa Memoriala “Ciprian Porumbescu “, inaugurata în 1953, este adapostita într-o anexa originala – singura care s-a pastrat – a fostei case parohiale de la Stupca (Ciprian Porumbescu ) , locuita de familia preotului, scriitorului si militantului român din Bucovina, Iraclie Porumbescu, între anii 1865 – 1883.

Aici se reconstituie prin intermediul unor exponate autentice (ex. pianul Marioarei  Ratiu-Porumbescu – sora compozitorului) reprezentând obiecte care au apartinut familiei, o atmosfera de epoca, preponderent rustica, proprie  mediului în care a trait si a creat în acest sat întemeietorul muzicii românesti moderne, Ciprian Porumbescu (1853-1883), sugerându-se relatiile acestuia cu universul satului, gama de impresii ce si-au pus amprenta specifica asupra personalitatii si creatiei porumbesciene.

Muzeul “Ciprian Porumbescu “, inaugurat în 1971, este organizat într-o cladire impozanta nu numai prin vechime (dateaza de la începutul sec.XIX), ci si prin coordonatele neoclasice ale stilului arhitectonic.

Amplasat în ambianta unui impresionant  parc cu arbori seculari si cu specii floristice rare, muzeul cuprinde o expozitie memoriala care evoca cu ajutorul unor exponate veritabile, fotografii, tiparituri, afise, piese numismatice sau filatelice, momentele semnificative din viata si activitatea celui care a daruit muzicii românesti rodul talentului sau creator  concretizat în atâtea compozitii nemuritoare: Balada pentru vioara si pian, Rapsodia Româna, Cântecul Tricolorului, Imnul Unirii (Pe-al nostru steag), opereta Crai Nou si multe alte piese muzicale care se bucura de o larga popularitate în tara si în strainatate.

 

Cripta familiala cuprinde  mormintele lui Ciprian si Iraclie Porumbescu, ale celorlalti  membri ai familiei, toate strajuite de ramurile ocrotitoare ale unui tei descins parca aici din codrul liricii eminesciene.In fiecare an aici, langa tei, parintele oficializeaza pomenirea familiei Porumbescu.


 

counter customizable